De drie gedaantes van de grove den.

In conflict met de geotropie?

Positieve en negatieve geotropie (of gravitropie) zorgen ervoor dat de wortels van o.a. een boom naar beneden groeien (positieve zwaartekracht) en de stam naar boven groeit (negatieve zwaartekracht), zelfs als de boom op een helling staat, groeit deze verticaal.

Op het Nationale Park de Hoge Veluwe hebben Sjoerd Buisman met zijn “Dennenwal” en David Nash met zijn “Divided Oaks” getracht de geotropie te doorbreken. Zij wilden de natuur naar hun hand zetten, maar ondanks hun inspanningen nam de natuur toch zelf weer het heft in handen.

Maar houdt de grove den zich ook strak aan de regels van de geotropie? Twijfelachtig, want als men de diverse gedaantes van de grove den in de natuur nader bekijkt ziet men meerdere uitvoeringen, die in een loopje nemen met de negatieve zwaartekracht

Ze houden zich netjes aan de regels, als ze dicht op elkaar in een dennenbos staan, kaarsrecht naar boven en naar het licht groeiend. de “grove den” in de basis.

Door verwaaiing van zaden naar open terrein krijgen de grove dennen rondom de ruimte en groeien de takken, vaak laag over de grond, alle kanten op. Breeduit groeiend veranderen ze van gedaante. Het is geen grove den meer maar een “vliegden”. Spottende met de geotropie?.

Maar wat nu als de grove den op plaatsen staat, waar de wind veel invloed heeft, een strijd tussen windkracht en geotropie, is de wind dan de winnaar?  Maar wel als gevolg de meest bizarre derde gedaante van de grove den. Noemt men dit dan de “kronkel den”?.

Op het park zijn deze grillige vormen ook te bewonderen, maar zoals ze aan de zuid oost kust van Noorwegen zijn waargenomen is wel heel extreem.